Pivo jako neodmyslitelná součást historie

Pivo je nedílnou součástí české kultury a národní identity. V jeho chuti se odráží bohatá historie a tradice, které přetrvávají dodnes. Pojďme se na tuto fascinující součást českého dědictví podívat podrobněji.

 

Pivo je neodmyslitelnou součástí české kultury a identity. Patří k sobě jako den a noc nebo černá a bílá. V jeho chuti se skrývá velmi bohatá historie a tradice, z nichž mnohé přetrvávají až do současnosti. Pojďme se na to společně podívat trochu blíže. 

První lok zlatavého moku 

Historie piva je zahalena tajemstvím a o tom, kdy a kde se člověk poprvé napil tohoto zlatavého moku, můžeme pouze spekulovat. Má se však za to, že se pivo poprvé objevilo v 7. tisíciletí před naším letopočtem v Mezopotámii, kde ho vyprodukovali Sumerové. Objev zřejmě učinili náhodně, když do nádob, ve kterých se skladovalo obilí, napršela voda. Když na tyto nádoby zasvítilo slunce, celý obsah začal kvasit a vznikl první kvašený nápoj podobný pivu. Za chmelené pivo vděčíme Keltům. Ti do piva začali přidávat chmelové šištice z planě rostoucího chmele. 

První a nejstarší český pivovar vznikl v Břevnovském klášteře v roce 993. Ačkoliv jeho existenci potvrzuje až listina z poloviny 13. století, předpokládá se, že se tu pivo vařilo už od dob vzniku kláštera.
Rozvoj českého pivovarnictví započal v polovině 19. století. Začaly vznikat první pivovarské školy a došlo k inovaci ve výrobě. Pivo se vyrábělo spodním kvašením, používaly se chlazené spilky, lednice na led i první stáčecí linky. 
Ve starých časech, kdy bylo sudové pivo neodmyslitelnou součástí každodenního života, byla právě technika čepování piva velmi významnou dovedností, kterou neovládal úplně každý. Řemeslné pivovary se od té doby snaží veškeré techniky a tradice nejen uchovávat, ale zároveň i dále rozvíjet, aby dnešní milovníci piva mohli ochutnat přesně takové pivo, jakému se těšili naši předkové. Dnes se pivovary staly místy, kde se staré metody a tradice setkávají s novými technikami a kde je čepování piva stále považováno za základní kámen kvality piva.

Do hospody na jedno? 

Ve středověku, kdy byla komunita středobodem každodenního života, se hospody a hostince staly místem, kde se lidé mohli setkávat a nad zlatavým mokem sdílet radosti i starosti. Fenomén hromadné konzumace piva v hospodě lze vystopovat až do 11. století, kdy byly pivovary centrem měst a vesnic a v hospodách se společenský život nejen odehrával, ale i rozvíjel. 

S každým uplynulým stoletím se tradice společenského pití piva v hospodě upevňovala, až se stala nezbytnou součástí kulturního dědictví. Hospody a hostince tak nejsou jen místem konzumace piva, ale zároveň také svědky lidských příběhů, které se zde odehrávají den co den. Ve své podstatě nám tak reflektují evoluci společnosti, zatímco udržují živou tradici společenského setkávání u piva, která je i nadále symbolem přátelství a pohostinnosti. 
Za nejstarší hospodu v kontinentální Evropě bychom mohli považovat restauraci St. Peter Stiftskulinarium v rakouském Salcburku. Své počátky datuje k přelomu osmého a devátého století našeho letopočtu.

Zajímavosti ze světa 

  • V Uruguayi se pivo se tu pije z litrových lahví, ale zároveň jen z deckových skleniček. 

  • V Belgii ochutnáte například bílé pšeničné pivo s koriandrem a pomerančovou kůrou, ovocný lambik s višňovou, malinovou či broskvovou příchutí či velice silná klášterní piva 

  • Američanům tak docela nezáleží na způsobu čepování a nadýchané pěně. Pivo většinou popíjí přímo z plechovek nebo lahví. Setkáte se i s malou sklenicí piva ozdobenou citrónem či limetkou.  

  • Ve Francii zaplatíte za půllitr v přepočtu i 250 korun. Pivo se tu pije většinou v třetinkách a o načepování do půllitru musí člověk výslovně požádat. 

Pivní slavnosti a festivaly 

Pivní slavnosti a festivaly ožívají rok a přivádí dohromady všechny milovníky piva a dobré zábavy. Staly se místem, kde se láska k chmelovému moku setkává s uměním čepování a tvoří jedinečný společenský rituál a zážitek. Naprosto zásadní součástí těchto akcí je pivní degustace, při které mají návštěvníci možnost ochutnat různé druhy piva a pochopit drobné nuance spojené s čepováním piva. Pivní slavnosti vám nabídnou fascinující pohled na různé styly čepování piva a odhalí vám, jak hluboko je tento proces zakořeněný v naší kultuře. 

Mezi nejznámější akce v Čechách patří zajisté Mezinárodní pivní festival, Pilsner Fest nebo Český pivní festival, ne kterých se setkáte s mnoha tradičními rituály spojenými s pivem – degustací piva, čepováním piva, narážením sudů, tradičními pokrmy a oslavou české pivní kultury 
Svět piva je bohatý a rozmanitý, přičemž každý aspekt od historických technik čepování po moderní pivní rituály přispívá k jedinečnému zážitku. Pivní slavnosti a festivaly nabízejí ideální prostředí pro objevování nových chutí i přátel, ať už jste zkušený znalec nebo někdo, kdo teprve začíná objevovat magii čepování piva. Takže při příští návštěvě pivního festivalu nebo i obyčejné hospůdky nezapomeňte ocenit každou kapku, která vyteče z výčepu, a každý drobný rituál (jako například klepnutí pivem o stůl), který přidává k bohatství pivní kultury. 

Na tomto webu si načepujete cookies dle vaší chuti

Na tomto webu pro vás chceme čepovat ta nejlepší řešení ze světa výčepních zařízení, průmyslových chlazení, klimatizací a tepelných čerpadel. A k tomu využíváme soubory cookies. Ty nám pomáhají v tom, abychom z naší nabídky nic nevypustili a nic nám tu nezamrzlo. Aby byl náš web stále svěží a probublávalo na něm jenom to, co vás skutečně zajímá, je třeba povolit volitelné cookies. Kliknutím na tlačítko si je můžete pohodlně natočit. Pustit se do čepování.

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Pustit se do čepování.