Upravit stránku

Už žádné teplé pivo bez pěny! Čepujte jako profesionál

Je libo šnyt, mlíko nebo klasickou hladinku? Cokoliv, jen když je pivo dobře načepované. Správně vychlazené pivo s krémovou pěnou, které při konzumaci kroužkuje, je snem každého hosta a chloubou výčepního. Aby se však na stůl dostal kvalitně načepovaný kousek, vyžaduje to dostatečnou praxi a znalost správných technik.

Vyvarujte se nejčastějším chybám při čepování piva

Čistota je základ

Kvalitní výčepní zařízení samo o sobě nestačí. Nejdůležitější je pravidelná dezinfekce výčepních rozvodů. Obecně je třeba provést proplach vodou při každém novém narážení sudu. Pivní trubky, narážecí hlavy a výčepní kohouty doporučujeme pročistit chemickou a mechanickou cestou minimálně 1x za 14 dnů. Opomíjet byste neměli ani čistotu pivního skla. Nedostatečná péče totiž způsobuje nejen zápach a pachuť piva, ale také zdravotní obtíže po konzumaci.

Ani teplé ani studené

Aby vám na tácek nepřistála teplá „zrzavá voda“ se spadlou pěnou, nebo naopak příliš vychlazené pivo, které otupí chuťové pohárky, je nutné si pohlídat teplotu. A to jak čepovaného piva, tak i samotného skla. Regulaci teploty nápoje zajišťuje chladič výčepního zařízení. Pokud pijete klasické druhy piv, na thermostatu výčepního zařízení nastavte teplotou na 5 °C. Správně nachlazená sklenice by pak měla mít kolem 6–8 °C.

Správnou technikou k nadýchané pěně

Správně načepované pivo se pozná právě podle pěny. Ta není jen oku lahodící součástí piva. Především je nositelem vůně a chuti. Každé pivo vyžaduje specifickou techniku.

Standardně byste měli:

  • použít dokonale čistou a sklenici na pivo 
  • držet sklenici ve správném úhlu, obvykle kolem 45 stupňů
  • pivo čepovat pomalu po stěnách sklenice
Čepování piva

Tímto postupem zajistíte hezkou pěnu i dobrou chuť. Jakmile je sklenice téměř plná, zastavte čepování a narovnejte ji, aby se pěna vyrovnala na vrcholu sklenice.

Jedině s mírou

Nikdo nemá rád „podmíráka“. Ten vzniká při klasickém čepování „na hladinku“. Pokud nedodržíte správnou míru, pivo může být příliš napěněné, nebo naopak bez pěny. A výčep bez štamgastů.

Na tomto webu si načepujete cookies dle vaší chuti

Na tomto webu pro vás chceme čepovat ta nejlepší řešení ze světa výčepních zařízení, průmyslových chlazení, klimatizací a tepelných čerpadel. A k tomu využíváme soubory cookies. Ty nám pomáhají v tom, abychom z naší nabídky nic nevypustili a nic nám tu nezamrzlo. Aby byl náš web stále svěží a probublávalo na něm jenom to, co vás skutečně zajímá, je třeba povolit volitelné cookies. Kliknutím na tlačítko si je můžete pohodlně natočit. Pustit se do čepování.

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Pustit se do čepování.