Kariéra v oblasti výroby chladicích zařízení už na vás čeká! Rozvíjejte své dovednosti v moderní a prosperující společnosti s dlouholetou tradicí.
Nebojte se chlazení a podívejte se na přehled volných pozic zde.
Už žádné teplé pivo bez pěny! Čepujte jako profesionál
Je libo šnyt, mlíko nebo klasickou hladinku? Cokoliv, jen když je pivo dobře načepované. Správně vychlazené pivo s krémovou pěnou, které při konzumaci kroužkuje, je snem každého hosta a chloubou výčepního. Aby se však na stůl dostal kvalitně načepovaný kousek, vyžaduje to dostatečnou praxi a znalost správných technik.
Vyvarujte se nejčastějším chybám při čepování piva
Čistota je základ
Kvalitní výčepní zařízení samo o sobě nestačí. Nejdůležitější je pravidelná dezinfekce výčepních rozvodů. Obecně je třeba provést proplach vodou při každém novém narážení sudu. Pivní trubky, narážecí hlavy a výčepní kohouty doporučujeme pročistit chemickou a mechanickou cestou minimálně 1x za 14 dnů. Opomíjet byste neměli ani čistotu pivního skla. Nedostatečná péče totiž způsobuje nejen zápach a pachuť piva, ale také zdravotní obtíže po konzumaci.
Ani teplé ani studené
Aby vám na tácek nepřistála teplá „zrzavá voda“ se spadlou pěnou, nebo naopak příliš vychlazené pivo, které otupí chuťové pohárky, je nutné si pohlídat teplotu. A to jak čepovaného piva, tak i samotného skla. Regulaci teploty nápoje zajišťuje chladič výčepního zařízení. Pokud pijete klasické druhy piv, na thermostatu výčepního zařízení nastavte teplotou na 5 °C. Správně nachlazená sklenice by pak měla mít kolem 6–8 °C.
Správnou technikou k nadýchané pěně
Správně načepované pivo se pozná právě podle pěny. Ta není jen oku lahodící součástí piva. Především je nositelem vůně a chuti. Každé pivo vyžaduje specifickou techniku.
Standardně byste měli:
- použít dokonale čistou a sklenici na pivo
- držet sklenici ve správném úhlu, obvykle kolem 45 stupňů
- pivo čepovat pomalu po stěnách sklenice
Tímto postupem zajistíte hezkou pěnu i dobrou chuť. Jakmile je sklenice téměř plná, zastavte čepování a narovnejte ji, aby se pěna vyrovnala na vrcholu sklenice.
Jedině s mírou
Nikdo nemá rád „podmíráka“. Ten vzniká při klasickém čepování „na hladinku“. Pokud nedodržíte správnou míru, pivo může být příliš napěněné, nebo naopak bez pěny. A výčep bez štamgastů.