Jak načepovat dokonalé pivo?

Říkáte si, že čepování piva není žádná věda? Opak je pravdou. Správně načepované pivo není samozřejmostí. Pro plnou a dokonalou chuť je třeba dodržet správný postup.

Český národ zaujímá první příčku mezi světovými velmocemi v produkci i samotné konzumaci tekutého zlata. Naše pivo vyniká svojí zlatavou barvou, plnou chutí a bohatou krémovou pěnou. Pivo je také neodmyslitelně spjaté kulturou, tradicí a historií.

Jak na správné čepování 

Existuje několik základních druhů čepování, se kterými se můžete v naší domovině setkat:

Čepování piva
  • na hladinku
  • šnyt
  • mlíko
  • nadvakrát
  • čochtan

Šnyt 

Pokud hledáte kompromis mezi půllitrem a třetinkou, zvolte šnyt. Čepuje se do půllitru, kdy třetinu tvoří pěna, další třetinu zlatavý mok a zbytek sklenice je prázdný. Nazývá se i jako degustační nebo odchodové pivo, kdy už není čas na celý půllitr. 

Mlíko 

I pivo může nasládlé a krémové. Mlíko se čepuje přes mírně škrcený kohout, kdy se sklenice naplní krémovou pěnou, která připomíná mléko. Nejlépe si mlíko vychutnáte, pokud ho vypijete na jeden zátah.  

Čochtan

Čochtan se staví jako protiklad k mlíku. Ve skle nenajdete skoro žádnou pěnu, a proto se musí urychleně vypít. Překypuje hořkostí, pořádným řízem a velkým nasycením oxidem uhličitým.

Nadvakrát  

Zprvu se načepuje vysoká pěna a na druhý zátah zbytek tekutého zlata. Tento způsob není nejvhodnější, neboť ztrácí na chuti i na teplotě. Jedná se o nejrozšířenější způsob čepování v českých hospodách.  

Na hladinku  

Nejoblíbenějším a nejtypičtějším způsobem čepování piva se stává jednoznačně „na hladinku“. Pro tento způsob využijete tradiční otočný kohoutek. Zprvu k němu přiložte sklenici pod úhlem 45°, kdy se výčepní kohout bude dotýkat vnitřní stěny půllitru. Načepujte malé množství pěny a pak naplno otevřete kohout, aby zlatavý mok stékal po sklenici. Výsledkem je dokonale načepované pivo s krémovou pěnou

Chuť ovlivní i čisté sklo 

Dokonalé pivo načepujete pouze tehdy, pokud je pivní sklo dokonale čisté. Na mytí se využívají speciální myčky s průzračnou vodou. Půllitr musí být vychlazený, ale teplota skla nikdy nesmí být nižší než teplota zlatavého moku.

Správné vybavení 

Pokud zvolíte správné vybavení, máte z poloviny vyhráno. Důležitou položkou, která vám nesmí chybět, je výčepní zařízení. Výčepní zařízení v naší nabídce dochladí pivo na vhodnou teplotu. Dále zajistí dostatečný průtok a tlak, aby bylo pivo natočené hned napoprvé. 

Jak vypadá dokonalé pivo?  

Dokonalé pivo poznáte podle určitých rysů. Teplota se pohybuje mezi 6 až 8 °C. Jeho chuť je plná, není v něm cítit žádná pachuť, jednoduše řečeno má říz! Při prohlížení pěny si můžete všimnout jedinečné krémovosti bez viditelných bublin narušující strukturu. A co je důležité? Zlatavý mok nesmí začít po stěnách řetízkovat - vytvářet pravidelné provazce bublin. Pokud začne řetízkovat, sklenice není správně umytá.

Pokud si osvojíte těchto pár rad, stane se z vás pivní guru. Aby pivo neztrácelo na chuti, čepujte ho pod správným úhlem, vždy mějte perfektně čisté sklo a používejte výkonnou techniku.

Na tomto webu si načepujete cookies dle vaší chuti

Na tomto webu pro vás chceme čepovat ta nejlepší řešení ze světa výčepních zařízení, průmyslových chlazení, klimatizací a tepelných čerpadel. A k tomu využíváme soubory cookies. Ty nám pomáhají v tom, abychom z naší nabídky nic nevypustili a nic nám tu nezamrzlo. Aby byl náš web stále svěží a probublávalo na něm jenom to, co vás skutečně zajímá, je třeba povolit volitelné cookies. Kliknutím na tlačítko si je můžete pohodlně natočit. Pustit se do čepování.

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Pustit se do čepování.