Kariéra v oblasti výroby chladicích zařízení už na vás čeká! Rozvíjejte své dovednosti v moderní a prosperující společnosti s dlouholetou tradicí.
Nebojte se chlazení a podívejte se na přehled volných pozic zde.
Český národ zaujímá první příčku mezi světovými velmocemi v produkci i samotné konzumaci tekutého zlata. Naše pivo vyniká svojí zlatavou barvou, plnou chutí a bohatou krémovou pěnou. Pivo je také neodmyslitelně spjaté kulturou, tradicí a historií.
Jak na správné čepování
Existuje několik základních druhů čepování, se kterými se můžete v naší domovině setkat:
-
na hladinku
-
šnyt
-
mlíko
-
nadvakrát
-
čochtan
Šnyt
Pokud hledáte kompromis mezi půllitrem a třetinkou, zvolte šnyt. Čepuje se do půllitru, kdy třetinu tvoří pěna, další třetinu zlatavý mok a zbytek sklenice je prázdný. Nazývá se i jako degustační nebo odchodové pivo, kdy už není čas na celý půllitr.
Mlíko
I pivo může nasládlé a krémové. Mlíko se čepuje přes mírně škrcený kohout, kdy se sklenice naplní krémovou pěnou, která připomíná mléko. Nejlépe si mlíko vychutnáte, pokud ho vypijete na jeden zátah.
Čochtan
Čochtan se staví jako protiklad k mlíku. Ve skle nenajdete skoro žádnou pěnu, a proto se musí urychleně vypít. Překypuje hořkostí, pořádným řízem a velkým nasycením oxidem uhličitým.
Nadvakrát
Zprvu se načepuje vysoká pěna a na druhý zátah zbytek tekutého zlata. Tento způsob není nejvhodnější, neboť ztrácí na chuti i na teplotě. Jedná se o nejrozšířenější způsob čepování v českých hospodách.
Na hladinku
Nejoblíbenějším a nejtypičtějším způsobem čepování piva se stává jednoznačně „na hladinku“. Pro tento způsob využijete tradiční otočný kohoutek. Zprvu k němu přiložte sklenici pod úhlem 45°, kdy se výčepní kohout bude dotýkat vnitřní stěny půllitru. Načepujte malé množství pěny a pak naplno otevřete kohout, aby zlatavý mok stékal po sklenici. Výsledkem je dokonale načepované pivo s krémovou pěnou.
Chuť ovlivní i čisté sklo
Dokonalé pivo načepujete pouze tehdy, pokud je pivní sklo dokonale čisté. Na mytí se využívají speciální myčky s průzračnou vodou. Půllitr musí být vychlazený, ale teplota skla nikdy nesmí být nižší než teplota zlatavého moku.
Správné vybavení
Pokud zvolíte správné vybavení, máte z poloviny vyhráno. Důležitou položkou, která vám nesmí chybět, je výčepní zařízení. Výčepní zařízení v naší nabídce dochladí pivo na vhodnou teplotu. Dále zajistí dostatečný průtok a tlak, aby bylo pivo natočené hned napoprvé.
Jak vypadá dokonalé pivo?
Dokonalé pivo poznáte podle určitých rysů. Teplota se pohybuje mezi 6 až 8 °C. Jeho chuť je plná, není v něm cítit žádná pachuť, jednoduše řečeno má říz! Při prohlížení pěny si můžete všimnout jedinečné krémovosti bez viditelných bublin narušující strukturu. A co je důležité? Zlatavý mok nesmí začít po stěnách řetízkovat - vytvářet pravidelné provazce bublin. Pokud začne řetízkovat, sklenice není správně umytá.
Přečtěte si náš další článek o pivě!