Kariéra v oblasti výroby chladicích zařízení už na vás čeká! Rozvíjejte své dovednosti v moderní a prosperující společnosti s dlouholetou tradicí.
Nebojte se chlazení a podívejte se na přehled volných pozic zde.
První vyrobené pivo na světě
Položili jste si někdy otázku, kde jsou počátky piva? Abychom se dostali na úplný začátek, musíme se v čase vrátit do úrodné oblasti Mezopotámie, kde Sumérové vyprodukovali první pivo. Objev zřejmě učinili náhodně, když do nádob, ve kterých se skladovalo obilí, napršela voda. Když na tyto nádoby zasvítilo slunce, celý obsah začal kvasit a vznikl první kvašený nápoj podobný pivu.
Co mají společného pyramidy a pivo?
Další významná část vývoje proběhla v Egyptě, kde se vaření piva odehrávalo současně s výrobou chleba. Slad se uchovával v bochnících, ze kterých mohlo být vyrobeno pivo či chléb. Zlatavý mok se stal oblíbenou součástí každodenního života každého Egypťana – ať se jednalo o dělníka či samotného faraona.
Tradice v českých zemích
První doložená písemná zmínka o pivu pochází z kláštera v Břevnově. Mniši se věnovali vaření piva tak horečně, až jim toto privilegium biskup Vojtěch odepřel. Největší rozkvět nastává ve 12. století, kdy pivo mohl vařit kdokoli. Bylo totiž základem různých pokrmů a jídelníčků těch nejprostších lidí.
Výsady vaření piva
Král Václav II. uzákonil právo várečné, dle kterého mohli vařit pivo pouze měšťané, kteří bydleli v domech uvnitř městských hradeb královského města. Stejné ambice měla i šlechta, a tak zakládala sladovny a pivovary, přičemž z toho vzešly spory s královskými městy.
Spory se zmírnily se Svatováclavskou smlouvou. Šlechta směla dále vařit zlatavý mok, ale královská města tak přišla o výhradní privilegium tvorby tekutého zlata.
Zlatý věk českého pivovarnictví
Vhodné podmínky pro pěstování surovin, samotná tradice i vzkvétající průmysl zapříčinily rozvoj českého pivovarnictví, který započal v polovině 19. století. Zakládají se první pivovarské školy a přichází inovace ve výrobě. Pivo se začíná vyrábět spodním kvašením, používají se chlazené spilky, lednice na led i první stáčecí linky.
Víra a vytrvalost
Slibný vývoj přibrzdila první světová válka a během druhé světové války zaniklo kolem 121 pivovarů. Zničily se i chmelnice i plochy oseté ječmenem.
Po světových válkách nastalo znárodnění dosud fungujících pivovarů a vznikl celostátní podnik Československé pivovary n.p.
Trojí výjimečnost českého piva
Jedinečnost českého piva poznáte na první pohled. Oproti zahraničním pivům má tmavší jantarovou barvu a bohatou pěnovou čepici. Nadále při prvním přivonění zachytíte příjemné aroma sladu a při prvním ochutnání ucítíte plnou chuť sladu a chmelu. České pivo je výsadou, na které můžeme být právoplatně pyšní.
Rozšíření piva do českých domácností
Máte chuť na jedno čepované? Dopřejte si ho v pohodlí své pergoly či obýváku. Pomocí domácích výčepů budete za hvězdu na každé párty. Kouzlo domácího výčepu tkví v jeho jednoduchosti. Vyberete si pivo, které vám chutná a budete ho mít vždy při ruce, když vás přepadne chuť.