Jak zamezit přílišnému pěnění piva

Pořídili jste si domů výčep a trápí vás nadměrné pěnění piva? V našem článku najdete přehled možných příčin a jednoduché rady, jak pěnění zmírnit.

Načepovat perfektní pivo není jen o dovednostech. Abyste si dopřáli dokonalý prožitek, je třeba věnovat pozornost především vhodnému nastavení domácího výčepu. Jedním z největších problémů provázejících čepování piva je právě nadměrné pěnění. Existuje však několik zásad, díky jejichž dodržení lze pěnivost snížit.

Kde se bere pivní pěna?

Pivní pěnu tvoří bublinky oxidu uhličitého. Ty vznikají během procesu vaření. Když se hotový produkt zchladí, na povrchu tekutiny se vytvoří vrstva neboli pěna. Pěna je tedy přirozenou součástí každého piva. Ideálně by měla být krémová, hustá a bez velkých vzduchových bublin. Jakmile vám z kohoutu teče více pěny než samotného piva, pravděpodobně jste při konfiguraci výčepního systému udělali chybu.

Vhodná teplota je základ

Prvním krokem, který povede ke zdárnému výsledku, je uschování sudu s nápojem na příhodném místě. Tím je například sklep. Důležité je, aby toto místo bylo tmavé a chladné. Tak zajistíte, že chlazení výčepu bude fungovat, jak má.

Každý domácí výčep je popsán jeho výkonem. Pokud natočíte více piva, než na kolik je chladicí systém dimenzován, nápoj nebude mít adekvátní teplotu a začne pěnit.

Nastavte si adekvátní rychlost průtoku

Rychlost průtoku piva můžete upravit malým ventilem ve spodní části kohoutku. V čím nižší pozici ventil necháte, tím pomaleji a kontrolovaněji budete schopni pivo čepovat.

Nezapomeňte na správné tlakování

Zajistit správné tlakování je nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím pěnění. Pokud máte výčepní zařízení se zabudovaným kompresorem, nemusíte se o nic starat. Tlakujete-li nápoj plynem či externím vzduchovým kompresorem, musíte si tlak upravit sami na redukčním ventilu. Ventil se nachází mezi zdrojem a rozdělovačem plynu.

Při nastavování použijte tlak mezi 1,8 a 3 bary. Univerzální míra bohužel neexistuje. Každá značka syceného nápoje potřebuje individuální tlakování. Ideálně proto začněte na 1,8 barech a pokud bude pivo pěnit i nadále, tlak postupně přidávejte. Jestliže se nadměrné pěnění nezastaví ani na 3 barech, problém bude pravděpodobně někde jinde.

Na tomto webu si načepujete cookies dle vaší chuti

Na tomto webu pro vás chceme čepovat ta nejlepší řešení ze světa výčepních zařízení, průmyslových chlazení, klimatizací a tepelných čerpadel. A k tomu využíváme soubory cookies. Ty nám pomáhají v tom, abychom z naší nabídky nic nevypustili a nic nám tu nezamrzlo. Aby byl náš web stále svěží a probublávalo na něm jenom to, co vás skutečně zajímá, je třeba povolit volitelné cookies. Kliknutím na tlačítko si je můžete pohodlně natočit. Pustit se do čepování.

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Pustit se do čepování.