Jak vybrat výčep a jak správně narazit sud snadno a rychle

Narážíte poprvé sud a nejste si jist, jak vybrat pípu či potřebné komponenty. Máme pro vás několik jednoduchých tipů, díky nímž to všechno zvládnete snadno a rychle.

Půllitřík vychlazeného točeného v pohodlí vlastního domova. To je lákavá představa, že? Připravili jsme si pro vás seznam tipů, které vám pomohou nejen při výběru správné techniky a výčepního zařízení. Zároveň se dozvíte, jak si i sud sami narazit.

Domácí výčep

Co budete potřebovat

I když velké množství komponentů, potřebných pro domácí čepování piva, může vypadat jako složitý hlavolam, není tomu tak. Pro zapojení pípy a naražení sudu stačí pár minut, a především správný postup, jak na to. A s tím vám rádi poradíme.

Podle toho, kolik litrů nápoje za hodinu natočíte a jaké tlakové médium chcete využít, si vyberte vhodný typ výčepního zařízení. Na rodinné akce a rekreační užívání postačí skladný přenosný výčep. Standardní chladicí výkon takového zařízení je 20-25 l/h, jinými slovy během hodiny vytočíte 20 litrů nápoje (nebo přibližně 40 piv) o ideální teplotě.

Součástí balení výčepních zařízení zpravidla nebývají narážecí hlava, hadice ani spojky. Tyto komponenty si musíte dokoupit zvlášť. Volba nespárovatelné hlavy je častým problémem. Každý pivovar používá jiný typ, proto si vyhledejte, zda nejčastěji využijete hlavu typu bajonet, kombi nebo hlavu plochou a podle toho vyberte.

Rychlospojku pro spojení narážecí hlavy nebo kohoutu s pivní hadicí vyberete snadno. Stačí se zaměřit pouze na kompatibilitu jejího průměru s ostatními komponenty.

Hadice se používají při připojování nápojové techniky a kompletaci pivního vedení. Standardně je jedna z nich vzduchová – vytlačuje tekutinu ze sudu a druhá je nápojová – tudy poputuje pivo přímo do vaší sklenice. I zde hraje hlavní roli požadovaný průměr.

Jakmile máte doma všechny komponenty jste na půl cesty k tomu, vychutnat si první doušek zlatavého moku. Stačí jen spojit součástky do sebe, a to podle přiloženého návodu. Optimální tlak jednoduše nastavíte redukčním ventilem na pípě.

Narážení sudu nikdy nebylo lehčí. Dříve to možná býval namáhavý úkon. Dnes vám ale moderní příslušenství zajistí nulový únik nápoje a nepotřebujete mít ohromnou sílu. Zkrátka si vystačíte úplně sami a ani se u toho nezapotíte.

Stručně a výstižně – jak narazit sud

Pokud narážíte sud bajonet, pak odstraňte ze sudu plastovou krytku a nasaďte hlavu shora na uzávěr. Dále jen otočte bajonetem po směru hodinových ručiček a zacvakněte páčku. A je to!

Chcete-li narazit sud kombi, nebo využíváte plochou narážecí hlavu, pak postupujte následovně. Odstraňte ochranný uzávěr a na ventil nasuňte narážeč na pivo. Ten se u obou typů nasouvá ze strany. Jakmile je na správném místě, stlačte páčku dolů a máte naraženo!

Na tomto webu si načepujete cookies dle vaší chuti

Na tomto webu pro vás chceme čepovat ta nejlepší řešení ze světa výčepních zařízení, průmyslových chlazení, klimatizací a tepelných čerpadel. A k tomu využíváme soubory cookies. Ty nám pomáhají v tom, abychom z naší nabídky nic nevypustili a nic nám tu nezamrzlo. Aby byl náš web stále svěží a probublávalo na něm jenom to, co vás skutečně zajímá, je třeba povolit volitelné cookies. Kliknutím na tlačítko si je můžete pohodlně natočit. Pustit se do čepování.

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Pustit se do čepování.