Kariéra v oblasti výroby chladicích zařízení už na vás čeká! Rozvíjejte své dovednosti v moderní a prosperující společnosti s dlouholetou tradicí.
Nebojte se chlazení a podívejte se na přehled volných pozic zde.
Milujete pocit čerstvě načepovaného půllitru a chcete si ho dopřávat i v pohodlí domova? Začněte si pivo čepovat sami. Připravili jsme pro vás seznam věcí, které budete potřebovat, abyste výčep správně zprovoznili a mohli si tak vychutnávat jedno pivo za druhým.
Co je k čepování potřeba?
Výčepní zařízení
Abyste mohli začít čepovat, potřebujete výčepní zařízení. Skvělou volbou jsou přenosná chladicí výčepní zařízení, která užijete nejen doma, ale například i na venkovních akcích. Pokud ale nevíte, které zařízení je pro vás to pravé, přečtěte si náš článek o tom, jak správně vybrat výčepní zařízení. Máme širokou nabídku výčepů, takže si rozhodně vyberete.
Pokud si vyberete výčep bez vzduchového kompresoru, budete potřebovat ještě redukční ventil na plyn, aby vám zařízení správně fungovalo.
Narážecí hlavice
Dalším důležitým bodem pro čepování je výběr správné koncovky. Narážeče totiž nejsou kompatibilní a mohlo by se vám stát, že nebudou pasovat na vybraný druh sudu. Je tedy potřeba si vybrat odpovídající narážecí hlavici a k ní i dvě rychlospojky – doporučujeme ty od značky John-Guest, které se pyšní nejvyšší kvalitou. Připravili jsme pro vás tabulku narážečů, kde zjistíte, který typ se využívá v kterém pivovaru.
Existují tři typy koncovek:
1. narážeč typu bajonet (korb)
Tato hlavice se připojuje nasazením na ventil, pootočením a následným naražením rukojetí naražeče. Díky pootočení se uzávěr bezpečně uchytí na místě. Je to rychlý, snadno ovladatelný a velmi běžný systém. Lze ho použít až pro 25 druhů pivních sudů.
2. plochý narážeč (žehlička)
U plochého narážeče se ventil nasazuje ze strany, po zapadnutí na hrdlo sudu se naráží rukojetí naražeče. Narážení sudu je s tímto mechanismem velmi jednoduché a bezpečné.
3. narážeč kombi
Hlavice kombi se na sud nasazuje stejným způsobem jako u plochého narážeče. I když to tak z názvu může vypadat, není to univerzální hlavice a sedí opět jen na vybrané druhy sudů.
Nápojová hadice
Abyste dokázali propojit naražený sud s výčepem, potřebujete nápojovou hadici. Je nutné, aby byla kalibrovaná a určená pro styk s potravinami. Pro standardní výčep použijete hadici o průměru 3/8", a to jak pro vedení piva, tak plynu. Můžete se však setkat i s hadicí ½“, zejména u instalací v gastronomických zařízeních s velkou výtočí, nebo naopak s menší 5/16“, která se používá pro tlakování sudů (ne ovšem u našich zařízení).
Teď máte vše potřebné, abyste se mohli pustit do čepování piva. Stačí už jen pořídit sud a s chutí do toho.
Pivní terminologie
Lámete si hlavu nad pivní terminologií? Přiblížíme vám některé často používané výrazy, abyste už navždy byli v obraze.
- Pípa – je označení pro sud často o objemu 30 a 50 litrů
- Čpavec (čep) – zařízení, které slouží k ovládání průtoku piva a umožňuje jeho čepování do sklenice či poháru.
- Přenosné chlazení – je přenosné výčepní zařízení, kterým stáčíme a chladíme pivo.
- Výčep – je synonymum ke slovu výčepní zařízení.