Upravit stránku

Čerstvě načepovaný, správně vychlazený půllitr nebo šnýtek. Dopřejte si pivo své oblíbené značky kdykoli máte chuť. Nemusíte pro něj nikam chodit, ani se nemusíte šidit lahvovým. Můžete mít vlastní výčep a pivo s pořádnou čepicí kdy chcete. Krásná představa, že? Tak ji přeměňte ve skutečnost a potěšíte nejen sebe.

Jakmile se rozkřikne, že máte doma pípu, dveře se u vás netrhnou. To známe z vlastní zkušenosti. Kamarádů jako by najednou přibylo… Ale co, pokud máte rádi společnost, domácí výčep vřele doporučujeme. Máme tu pro vás také pár rad a tipů, jak vybírat:

  1. Co je výčepní zařízení a kdy se vám bude hodit?
  2. Z jakých částí se skládá výčep?
  3. Kdy se vyplatí pořídit vlastní chlazení na pivo?
  4. Jak vybrat výčep a veškeré komponenty?
  5. Jak zařízení správně zapojit?
  6. Jak pečovat o chlazení na pivo?
  7. Tipy na čepování piva.
Pivo z domácího výčepu chutná nejlépe

Co je výčepní zařízení

Pokud si chcete dopřát točené pivo v pohodlí domova, budete potřebovat sud oblíbeného piva. A abyste nemuseli pít pivo rovnou ze sudu, bude se vám hodit výčepní zařízení. Jedná se o výčep s chlazením, který „vyžene” pivko ze sudu až do vaší sklenice a přitom ho bude neustále udržovat v optimální teplotě. Vám jen stačí zmáčknout kohout neboli pípu a pivko poteče proudem.

Doporučujeme domácí pípu s chlazením

Podobné zařízení se vám bude hodit například když:

  • rádi hostíte přátele a pořádáte zahradní párty;
  • máte do hospůdky daleko a džbánu už se ucho utrhlo;
  • chcete občas spláchnout dobrý nedělní oběd;
  • jezdíte často na chalupu, kde pivo a odpočinek patří k sobě;
  • nemáte ve sklepě sedm schodů (To ví každý, že ze sedmého chutná nejlíp. A z výčepu od Sinopu ještě lépe.);
  • máte velkou rodinu a velkou žízeň;
  • jste zkrátka milovník hořkého zlatavého moku a víte, že čepovanému se nic nevyrovná;

Z jakých částí se skládá domácí výčep

  • průtokové chladicí zařízení s výčepním kohoutem (neboli pípou)
  • propojovací hadice na pivo a stlačený plyn
  • narážecí hlavice, čili narážeč s rychlospojkami
  • zdroj tlakového média (vestavěný vzduchový kompresor, externí kompresor či tlaková lahev s plynem jako např CO2, Biogon atp.)
U domácích píp stáčíte většinou jen jeden druh piva. U větších výčepů určených pro náročnější nebo profesionální použití se počty stáčených nápojů zvyšují. Vrestauračních zařízeních se proto setkáte spíš s podstolovými chladiči vybavenými vodní lázní, které zvládnou chladit více nápojů najednou. Na baru pak místo jedné pípy najdete výčepní stojan s několika kohouty. Jedná se o nepřenosné, vestavěné zařízení. Tuto variantu ale necháme teď stranou.
Domácí pípa na pivo může mít vzduchový kompresor vestavěný přímo v průtokovém chladiči. Kompresor tlakuje vzduch přes hadici a naražeč do sudu. Sud natlakuje a dále tlak automaticky udržuje. Pivo pak druhou hadicí teče ze sudu do chladiče, kohoutu a do vašeho půllitru. Tato varianta je pro domácí použití nejpraktičtější. Celý výčep je kompaktní a vše potřebné už má v sobě. V opačném případě byste museli k chladiči napojovat ještě externí kompresor, ruční pumpu nebo tlakovou lahev. Podívejte se na následující schémata, kde jsou obě varianty znázorněny na jednom z našich přenosných zařízení.
Varianta s vestavěným kompresorem
Výčep s vestavěným kompresorem
Varianta bez použití vestavěného kompresoru
Výčep bez kompresoru

S chlazením nebo bez?

Existují dva typy chlazení, u nichž regulujete teplotu termostatem:

  1. Suché chlazení, do kterého není potřeba lít vodu, je přenosné a od zapnutí je připraveno k použití do několika minut. Přenašečem a akumulátorem chladu je izolovaný hliníkový blok.
  2. Vodní chlazení, které ochlazuje nápoje ve vodní lázni, v níž jsou umístěné nerezové vlnovce. Výhodou je schopnost větší akumulace chladu. Součástí je čerpadlo pro recirkulaci chlazené vody.

Vodní podstolové chlazení je vhodné zejména pro pohostinská zařízení a podobné náročné provozy. Pro domácí použití doporučujeme suché chlazení, které je méně náročné na údržbu i obsluhu. Pravdou ale je, že máte ještě třetí možnost - variantu bez chlazení. Existují tzv. ruční pípy, což je nejjednodušší způsob čepování piva. Po připojení běžné automobilové pumpičky můžete tlakovat pivo v sudu. Tyto pípy doporučujeme jen pro občasné příležitosti a když víte, že soudek rychle vypijete a nebudete ho potřebovat dochlazovat. Pro domácí pohodu, grilování několikrát do týdne nebo posezení s přáteli zvolte raději malý, ale profi domácí výčep se suchým chlazením.

Jak vybrat výčep a veškeré komponenty

Nejprve si odpovězte na tyto základní otázky:

  • Kolik piva nejčastěji vypijete?
  • Jak často budete zařízení používat?
  • Budete střídat druhy piva nebo jste věrni jedné značce?
  • Budete chtít kromě piva čepovat i jiný nápoj?

Při výběru domácí pípy se setkáte s označením chladicího výkonu, rychlostí čepování piva nebo různým počtem výčepních kohoutů. Pokud však budete znát odpovědi na zmíněné otázky, bude se vám vybírat mnohem snadněji. A poradíme vám i s výběrem dalších komponentů. Někdy jsou veškeré doplňky součástí balení a k provozu nebude muset nic dalšího dokupovat (čtěte pozorně obsah balení), ale někdy se bude hodit další nutné příslušenství:

A pokud byste zvolili variantu chladiče bez vestavěného kompresoru, pak potřebujete ještě redukční ventil na plyn (dle použitého plynu) nebo ventilek pro tlakování hustilkou.

Domácí pípa
Narážecí hlavice na domácí výčep

Jak zařízení správně zapojit?

Pro další vysvětlení jsme zvolili výčepní zařízení se suchým chlazením a vestavěným kompresorem. Zařízení postavte „na stůl”, na rovnou suchou podložku. Nedávejte ho do uzavřeného prostoru, na slunce nebo poblíž zdroje tepla. Ventilační otvory a kondenzátor chlazení ničím nepřekrývejte, ani neumisťujte chlazení na pivo příliš blízko ke stěně. Ovládací prvky uvidíte většinou vpředu nebo vzadu na chladiči. Připojení hadic je obvykle na zadní straně přístroje. Připojení bývá otočné, což vám umožňuje natažení hadic z libovolného směru. S pomocí rychlospojek, jejichž zapojení vidíte názorně na obrázku vpravo dole, to zvládne opravdu každý.

Další podrobnosti se vždy dočtete v návodu u každého zařízení. Jistě vás ale bude zajímat správné natlakování, které se liší podle druhu stáčeného nápoje a typu plynu. V případě vestavěných vzduchových kompresorů bude zařízení automaticky udržovat tlak cca 1,9 - 2,3 bar.

Ještě jednou zkontrolujte těsnost spojů a zařízení uveďte do provozu zapojením do zásuvky. Po spuštění začne pracovat chladicí kompresor, který se zhruba po 5-10 minutách automaticky vypne. Zařízení je tím nachlazeno a můžete začít stáčet nápoje. Chladící i vzduchový kompresor pracují zcela automaticky, není třeba je ručně vypínat!

Zapojení rychlospojky
Pivo z domácí pípy

Jak pečovat o chlazení na pivo?

Výčepní zařízení je třeba čas od času propláchnout a vyčistit kartáči a dalším sanitačním příslušenstvím. Samozřejmě záleží na frekvenci jeho využívání, ale obecně doporučujeme tyto způsoby čištění v těchto intervalech:

  • Denně proplachujte odkap teplou vodou.
  • Po vytočení posledního piva propláchněte vedení čistou vodou.
  • 1× za 3 týdny proveďte chemické čištění okruhu sanitační kapalinou.
  • 1× za měsíc vyčistěte kondenzátor kartáčem a profoukněte ho stlačeným vzduchem (plynem).

Tipy na čepování piva

Pivečko je nachlazené, zařízení běží a víme jak ho čistit, aby nám pořád chutnalo. Zbývá jediné - načepovat si jedno, dvě… To už necháme na vás. Poradíme vám jen pár tipů na správné čepování piva českého typu. Existuje samozřejmě bezpočet stylů čepování - šnyt, čochtan, mlíko, hladinka atd., my se ale zaměříme na rady, které platí v každém případě:

  • Používejte dokonale čisté sklenice ideálně ochlazené na teplotu piva (nenamrazujte).
  • Těsně před čepováním propláchněte sklenici studenou vodou.
  • Čepujte v úhlu 45° s co nejmenší vzdáleností pípy od sklenice.
  • Pivo načepujte buď najednou nebo maximálně nadvakrát.
  • Se sklenicí netřeste a pěnu nemíchejte.
  • Netočte několik piv zároveň a nepřelévejte je.
  • Pivní sklo nemyjte běžnými přípravky na nádobí (i nepatrné stopové množství má negativní vliv na pivní pěnu).

A nyní už vám popřejeme šťastnou ruku při výběru domácího výčepu a dobrou chuť.