Co vše potřebujete k čepování? Začněte si čepovat pivo sami

Milujete pocit čerstvě načepovaného půllitru a chcete si ho dopřávat i v pohodlí domova? Začněte si pivo čepovat sami. Připravili jsme pro vás seznam věcí, které budete potřebovat, abyste výčep správně zprovoznili a mohli si tak vychutnávat jedno pivo za druhým.

Co je k čepování potřeba?

Čepování piva

Narážecí hlavice

Dalším důležitým bodem pro čepování je výběr správné koncovky. Narážeče totiž nejsou kompatibilní a mohlo by se vám stát, že nebudou pasovat na vybraný druh sudu. Je tedy potřeba si vybrat odpovídající narážecí hlavici a k ní i dvě rychlospojky – doporučujeme ty od značky John-Guest, které se pyšní nejvyšší kvalitou. Připravili jsme pro vás tabulku narážečů, kde zjistíte, který typ se využívá v kterém pivovaru.

Existují tři typy koncovek:

1. narážeč typu bajonet (korb)

Tato hlavice se připojuje nasazením na ventil, pootočením a následným naražením rukojetí naražeče. Díky pootočení se uzávěr bezpečně uchytí na místě. Je to rychlý, snadno ovladatelný a velmi běžný systém. Lze ho použít až pro 25 druhů pivních sudů.

2. plochý narážeč (žehlička)

U plochého narážeče se ventil nasazuje ze strany, po zapadnutí na hrdlo sudu se naráží rukojetí naražeče. Narážení sudu je s tímto mechanismem velmi jednoduché a bezpečné.

3. narážeč kombi

Hlavice kombi se na sud nasazuje stejným způsobem jako u plochého narážeče. I když to tak z názvu může vypadat, není to univerzální hlavice a sedí opět jen na vybrané druhy sudů.

Nápojová hadice

Abyste dokázali propojit naražený sud s výčepem, potřebujete nápojovou hadici. Je nutné, aby byla kalibrovaná a určená pro styk s potravinami. Pro standardní výčep použijete hadici o průměru 3/8", a to jak pro vedení piva, tak plynu. Můžete se však setkat i s hadicí ½“, zejména u instalací v gastronomických zařízeních s velkou výtočí, nebo naopak s menší 5/16“, která se používá pro tlakování sudů (ne ovšem u našich zařízení).

Teď  máte vše potřebné, abyste se mohli pustit do čepování piva. Stačí už jen pořídit sud a s chutí do toho.

Pivní terminologie

Lámete si hlavu nad pivní terminologií? Přiblížíme vám některé často používané výrazy, abyste už navždy byli v obraze.

  • Pípa – je označení pro sud často o objemu 30 a 50 litrů
  • Čpavec (čep)  – zařízení, které slouží k ovládání průtoku piva a umožňuje jeho čepování do sklenice či poháru.
  • Přenosné chlazení – je přenosné výčepní zařízení, kterým stáčíme a chladíme pivo.
  • Výčep – je synonymum ke slovu výčepní zařízení.

Na tomto webu si načepujete cookies dle vaší chuti

Na tomto webu pro vás chceme čepovat ta nejlepší řešení ze světa výčepních zařízení, průmyslových chlazení, klimatizací a tepelných čerpadel. A k tomu využíváme soubory cookies. Ty nám pomáhají v tom, abychom z naší nabídky nic nevypustili a nic nám tu nezamrzlo. Aby byl náš web stále svěží a probublávalo na něm jenom to, co vás skutečně zajímá, je třeba povolit volitelné cookies. Kliknutím na tlačítko si je můžete pohodlně natočit. Pustit se do čepování.

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Pustit se do čepování.