Kariéra v oblasti výroby chladicích zařízení už na vás čeká! Rozvíjejte své dovednosti v moderní a prosperující společnosti s dlouholetou tradicí.
Nebojte se chlazení a podívejte se na přehled volných pozic zde.
Umění servírování piva 🍻
přes 40 tisíc druhů. Seznamte se s různými typy sklenic a technikami čepování, neboť právě tyto klíčové aspekty mají vliv na to, jak moc si na pivu pochutnáte.
Způsoby čepování piva
Milovníci piva tyto pojmy znají, ale nikdy není od věci osvěžit si základy. Tady máte způsoby, jakými se dá pivo načepovat.
Hladinka
Hladinka je nejběžnější a nejjednodušší způsob čepování. K pivu je totiž šetrný a zachovává jeho jedinečný říz
a čerstvost.
Šnyt
Tímto způsobem načepujete „menší“ pivo, které se pyšní bohatou pěnou. Navíc si zachová své nejlepší vlastnosti, a proto je oblíbený především u znalců tohoto zlatého moku.
Mlíko
U pivařů nebývá mlíko moc v oblibě, považuje se totiž za nepoctivost výčepního. Reálně se však jedná o menší pivo stejně jako šnyt. Název mlíko vznikl podle bílé pitelné pěny, která zabírá většinu sklenice. Také by mělo být oproti ostatním způsobům sladší.
Čochtan
Čochtan je vlastně opak mlíka, je to sklenice piva bez pěny. Aby zůstalo pivo svěží, měli byste ho vypít
co nejrychleji, bez pěny totiž zvětrává.
Nadvakrát
Oproti klasické hladince nebo čochtanovi nemá toto pivo takový říz a velmi dobře se pije. Nejprve se čepuje pěna, potom samotné pivo. Nevýhodou piva nadvakrát je to, že se často do sklenice plní několikrát, čímž ztrácí na chuti
a kvalitě.
Tvary pivních sklenic
A teď k tomu hlavnímu, jaké pivo do které sklenice? Tvar sklenice ovlivňuje optimální tloušťku pěny, barvu
či aroma. Záleží i na tloušťce skla, u klasických těžkých půllitrů dokonce i na tvaru rukojeti.
Půllitr
Půllitr můžete znát i pod lidovými názvy krýgl a škopek, je to ale pořád to samé – klasická velká těžká sklenice. Dobře drží pivo chladné a tlusté sklo zajistí i to, že si bez obav můžete s ostatními cinknout. Půllitry se mohou trochu lišit ve výšce a zakulacení, jde ale pořád o stejnou sklenici v různých variantách (třeba holba a bucláček).
Čepují se do něj:
- všechny typy ležáků
- IPA
- některé druhy bocku
Pinta
Pintový pohár nese název po staré jednotce objemu, tedy 0,57 litru. V porovnání s klasickým půllitrem je větší, ale nemá ucho a sklo bývá slabší. Vypadá jako takový válec s vypouklým prstencem v horní polovině, samozřejmě s různými obměnami.
U nás se pinta tolik nevyskytuje, užijete si jí hlavně
ve Spojeném království, kde si v ní můžete dopřát různé druhy porteru, Stout
a English Pale Ale.
Sklenice na pšeničné pivo
Už podle názvu poznáme, že z téhle sklenice se pije pšeničné pivo. Je to vysoká, ve spodu zúžená sklenice, která s troškou fantazie připomíná přesýpací hodiny. Takový tvar ji umožňuje nahromadit aroma a udržet bohatou pěnu.
Stange
Tato rovnostěnná vyšší sklenice je perfektní pro perlivá a jemná piva. Má menší objem, a tak nestíhá zteplat.
Pilsner
Nenechte se zmást, v téhle sklenici nemusíte pít jen Pilsner, ale i ležáky
a Blond Ale. Pilsnerová sklenice bývá na stopce a její vysoké stěny se pro rozvinutí aroma směrem nahoru rozšiřují.
Sklenice má trochu menší objem a její stěny nebývají silné, aby vynikly bublinky v pivě.
Pohár
Poháry se hodně podobají sklenicím na červené víno s tím rozdílem, že jsou oproti těm na víno tlustší.
Pěkně drží pěnu a aromatické látky, takže si v nich vychutnáte většinu piv – bock, IPA, Pilsnery i ležáky.
Flétna
Ve flétně si vychutnáte ovocná piva, Kriek nebo belgický lambik. Sklenice působí slavnostněji, je to totiž klasická úzká sklenička na šampaňské.
Tulipán
Tulipán patří stejně jako předchozí tři mezi sklenice se stopkou. Hodí se na silná aromatická piva, jako jsou belgické ležáky. Když s ní zakroužíte, naplno si užijete aroma piva. Mívá kratší nožku a jak napovídá její název, tvarem připomíná květ tulipánu.
Snifter
Poslední sklenicí na stopce je snifter. Pokud jste někdy měli koňak v malé kulaté skleničce, snifter už znáte.
Podobně jako do tulipánu se v ní podávají silná aromatická piva.
Degustační sklenice
V neposlední řadě je třeba zmínit i malé degustační sklenice, se kterými se setkáte na pivních degustacích.
Díky malému objemu se nemusíte bát, že si po páté ochutnávce už nebudete nic pamatovat.