Není pivo jako pivo
Existuje několik set druhů piv. Tento oblíbený nápoj se dá kategorizovat dle typu kvašení, barvy, obsahu alkoholu a samotnou výrobou.
Rozdílné kvašení
Když dva dělají totéž, není to totéž. Obzvláště to platí při kvašení piva. Jak jsme již zmiňovali, existují dva způsoby kvašení, a to spodní a svrchní. Svrchně kvašená piva, kam se řadí EPA, IPA, APA, stout a porter.
EPA patří mezi vysoce chmelená piva, která jsou sušší a vynikají svoji hořkostí. IPA a APA pocházejí z britské tradice. Při výrobě APY se využívá americký chmel, který dodá pivu hořkost a aromatičnost. IPA má jemnější a ovocnější chuť.
Do stoutu vstupují tóny praženého sladu, hořké čokolády a jemné nakyslosti. V porteru dominuje vyšší obsah alkoholu, ale za to nižší hořkost. Vznikají z různých typů sladů, jako je karamelový, pražený či barevný.
Mezi spodně kvašená piva patří různé druhy ležáků. Zrají v tancích, kde nabírají na plnosti. Nejvíce rozšířený je světlý ležák, jehož chuť je skoro každému známá.