Kariéra v oblasti výroby chladicích zařízení už na vás čeká! Rozvíjejte své dovednosti v moderní a prosperující společnosti s dlouholetou tradicí.
Nebojte se chlazení a podívejte se na přehled volných pozic zde.
Nejčastější chyby při výběru pivního výčepu
Průzkum trhu
Před pořízením výčepního zařízení vám doporučujeme, abyste si provedli podrobný průzkum trhu. Projděte si různé modely výčepních zařízení a zvažte jejich možnosti. Mezi zásadní kritéria patří typ chlazení, chladící výkon či systém tlakování. Máme-li stanovená základní kritéria, nesmíme ani zapomenout na vlastnosti přístrojů, jako: kde byly vyrobené, z jakých materiálů a jak kvalitní komponenty jsou použité. Pokud kupujete pípu jen pro domácí použití a menší oslavy s přáteli, budete se pohybovat mezi 8 000 až 18 000 Kč.
Nedostatečný výkon výčepního zařízení
Zásadní roli při výběru hraje výkon čepovacího zařízení. Vyjadřuje se počtem litrů, který pípa dokáže ochladit, a tedy i načepovat za hodinu. Proto si nejprve musíte ujasnit, při jakých příležitostech ji využijete a s jakým množstvím nápojů ji budete používat. Pro menší párty, jako je například grilování s přáteli, postačí chlazení s výkonem 15 až 25 litrů za hodinu. U pivních výčepů pro domácí použití se můžete setkat s jedním nebo dvěma kohoutky.
Jaké chlazení?
Existují dva typy chlazení – suché a mokré. Takzvané mokré chladiče nápoje chladí ve vodní lázni. Suché chlazení funguje na principu výměny teplot v izolovaném hliníkového bloku, takže se obejdete bez vody a je připraveno do pár minut od zapnutí.
Když si pořídíte výčepní zařízení a dovezete sud, musíte je vzájemně propojit. To se provádí pomocí narážecí hlavy. Existují různé druhy narážecích hlav – nejběžnější jsou bajonet, plochý nebo kombi (nejsou vzájemně zaměnitelné). Jakou narážecí hlavu budete potřebovat, můžete vybrat ze seznamu. K propojení budete ještě potřebovat rychlospojky a hadice.
Jak nastavit tlak piva ve výčepním zařízení?
Po naražení je třeba nastavit také odpovídající tlak na redukčním ventilu tlakové láhve nebo kompresoru. Toto je velice důležité, protože pokud pivo „přetlakujete“, nateče do sklenice moc rychle a vypění. Při nízkém tlaku bude pivo naopak pěnit už ve výčepním zařízení. Tlak by se měl pohybovat mezi 2 až 2,5 bary, u domácích výčepů s vestavěným kompresorem se hladina tlaku hlídá automaticky.
Při výběru by se vám mohl hodit náš článek Jak vybrat příslušenství k výčepu. Pokud se nakonec rozhodnete, že si výčep pouze zapůjčíte, dorazte do našeho pivovaru Solnice. Nyní už nám nezbývá nic jiného než vám popřát hodně štěstí, ať vyberete ten správný výčep podle svých představ!