Domácí výčep – nejvděčnější ze všech dárků

Miluje dobře vychlazené pivo, je věrný jen jedné značce a rád navštěvuje hospůdky. Určitě se vám vybavilo jméno někoho, kdo odpovídá popisu vášnivého pivaře. Už jste přemýšleli, čím ho letos na Vánoce obdarujete? Basou piv ho asi neohromíte, ale zato domácím výčepním zařízením? Trefa do černého.
Lahodné zlatavé pivo s čepicí

Proč do toho jít

Pokud se rozhodnete pro koupi pípy, rozhodně tím uděláte radost. A nejen obdarovanému. Dá se říct, že takovým dárkem děláte službu všem ve vašem okolí, i sobě samým. Pořízení domácího výčepu se jednoznačně vyplatí, jelikož ho využijete třeba na rodinných akcích, či při všedních večerech po práci, kdy vás prostě jen přepadne žízeň.

Domácí výčep není čistě pivařskou záležitostí. Lze ho využít i na stáčení vína, nebo nealkoholických limonád, takže si na své přijde opravdu každý, nehledě na to, jaký nápoj preferuje. Jaké jsou další výhody mimo to, že si dopřejete luxusní nápojovou gastronomii u sebe doma a oslníte své přátelé i rodinné příslušníky?

 

  • Obsluhu zvládne každý – už se nestane, že se budete muset spokojit s podmírákem
  • Snadná údržba – proplach a základní údržbu lze provést v pohodlí domova
  • Úspora peněz – čepované pivo doma vyjde mnohem levněji než v hospodě
  • Kvalitní prožitek – načepujete si dle libosti a nemusíte pro to udělat ani krok

Dle čeho vybírat

Pokud se rozhodnete pro nákup domácího výčepu, rozhodně si dejte záležet na tom, jaký typ zvolíte. Nepodceňte přípravu a shrňte si své požadavky na přístroj. Položte si následující otázky:

 

  • Kolik litrů nápoje za hodinu natočím?

Jinými slovy to znamená, kolik lidí máte v plánu obsloužit a jak často jim budete nápoj čepovat. Tato hodnota je udávaná v průtoku litrů za hodinu. To znamená, že zařízení s výkonem 20 l/hod (to je pro představu 40 piv) ideálně vychladí v daném čase toto množství nápoje.

  • Jaké tlakové médium chci využít?

Chcete nápoj načepovat, takže je třeba ho ze sudu „vytlačit“. Existuje několik způsobů, jak to provést. Prvním z nich je vzduchový kompresor, který je však další hmotná položka na seznam „s sebou“, pokud máte v plánu s výčepem cestovat. V tomto případě je vhodnější variantou výběr typu zařízení, který již má vestavěný kompresor. Pro ty, kteří uvažují o naražení sudu na delší čas, například na týden, je vhodné zvolit tlakování některým z plynů. Konkrétně můžete použít CO2, Dusík nebo Biogon. U této varianty musíte ale počítat s tím, že je třeba kromě láhve s plynem nutné pořídit i redukční ventil.

Posezení u piva s přáteli či rodinou
Posledním faktorem, podle kterého výčepy dělíme, je typ chlazení. Chlazení suchého typu je běžnými konzumenty nejužívanější a možná jste ho u přátel na zahradě zahlédli. Tento typ je totiž velmi skladný a velkou výhodou je i to, že se dá velmi snadno přenášet a po zapnutí je zařízení připravené k použití během několika minut. Můžete si ho tedy sbalit i na chatu, nebo na dovolenou. Vodní chlazení se používá spíše na velké akce a v gastronomických podnicích, i kvůli tomu, že pokud se jedná o podstolový typ, je třeba ho napojit na výčepní stojan.

Nyní už znáte všechny parametry, na které je potřeba brát zřetel. Pro konkrétní popis jednotlivých částí zavítejte do článku 7 důležitých rad pro výběr výčepního zařízení. Pokud jste dle naší nabídky vybrali favorita, o kterém víte, že zvládne uspokojit všechny žíznivé návštěvníky vaší domácí hospůdky, přichází na řadu nákup.

Počáteční investice vám pravděpodobně mohou připadat až moc vysoké, ale rozhodně se vám vaše peníze vrátí. Berte v potaz, že cena půllitru piva načepovaného u vás doma bude přibližně o polovinu levnější nežli v hospodě. I když budete ze začátku muset pořídit zařízení, čistidla a provozem spotřebujete elektřinu, v každém případě díky domácímu výčepu ušetříte.

Jak o výčep pečovat

Sanitace výčepních zařízení, konkrétně cest, kudy nápoje putují, je nezbytná hlavně pro gastronomické podniky, kde jsou jasně daná hygienická pravidla. To však neznamená, že u domácího výčepu se čištění neprovádí. Pouze ne v takové míře, ani tak často. Vaše zařízení vám se správnou údržbou vydrží dlouhá léta. Hadičky, kterými protéká tekutina, narážecí hlavu i samotný kohout je nutné vymývat, jelikož se v nich jinak tvoří usazeniny. Díky údržbě vám bude nápoj více chutnat a zároveň prodloužíte životnost zařízení.

K čištění v domácích podmínkách můžeme přistoupit několika způsoby. Pro kvalitu piva je opravdu důležité, aby se výčepní zařízení po každém použití minimálně propláchlo vodou, ideálně však i sanitačním roztokem. Nejlevnějším řešení proplachu jsou takzvané sanitační matice, které jsou totožné jako vršky KEG sudů, jen s tím rozdílem že se instalují připojením na vodovodní řád s pitnou vodou. Na tuto matici pak jednoduše připojíme naražeč a sestavu v celku a rychle propláchneme. O řád lepší způsob je sanitační barel, do kterého lze připravit i sanitační roztok. Tyto barely se následně pro proplach připojují stejně jako sudy s pivem.

Teď už máte přehled o tom, co obnáší pořízení domácího výčepu a my věříme, že dokážete zvolit ten pravý. Přejeme vám veselé Vánoce, šťastný výběr, a ještě šťastnější momenty u správně vychlazeného piva s pořádnou čepicí!

Na tomto webu si načepujete cookies dle vaší chuti

Na tomto webu pro vás chceme čepovat ta nejlepší řešení ze světa výčepních zařízení, průmyslových chlazení, klimatizací a tepelných čerpadel. A k tomu využíváme soubory cookies. Ty nám pomáhají v tom, abychom z naší nabídky nic nevypustili a nic nám tu nezamrzlo. Aby byl náš web stále svěží a probublávalo na něm jenom to, co vás skutečně zajímá, je třeba povolit volitelné cookies. Kliknutím na tlačítko si je můžete pohodlně natočit. Pustit se do čepování.

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Pustit se do čepování.