Kariéra v oblasti výroby chladicích zařízení už na vás čeká! Rozvíjejte své dovednosti v moderní a prosperující společnosti s dlouholetou tradicí.
Nebojte se chlazení a podívejte se na přehled volných pozic zde.
Dobré pivo je dokonalou tečkou za dobrým jídlem. Napadlo vás ale už někdy použít ho při samotném vaření? Ačkoliv jsme národ pivařů, možná jste nevěděli, že pivo může přinést vašemu svátečnímu menu zajímavý a chutný nádech. V dnešním článku si představíme několik vánočních receptů s pivem, které stojí za vyzkoušení.
Jaký typ piva zvolit?
Do pivních receptů se perfektně hodí díky své výrazné chuti tmavé pivo. Dále doporučujeme pivo svrchně kvašené a pšeničné. Světlé pivo nechte v lednici. Rychle se vyvaří, a může tak zapříčinit zhořknutí pokrmu. Do vaření můžete zakomponovat i pivo ochucené, ale s maximální opatrností. Použít můžete i čerstvě načepované pivo, ale myslete na to, že při vaření by mělo mít pivo spíše pokojovou teplotu.
Pivovar Solnice
Pivo si můžete zakoupit v našem pivovaru Solnice. Na e-shopu najdete širokou nabídku sortimentu. Prodáváme stáčené pivo v pet lahvích i v sudech.
Vánoční recepty s pivem
Pivní punč
Pivní punč spojuje výbornou chuť piva s hřejivými kořeněnými příchutěmi a vůní vánočního času. Tímto originálním vánočním dárkem z piva potěšíte všechny milovníky tohoto nápoje.
K jeho výrobě budete potřebovat:
- 3 polévkové lžíce cukru
- 2 polévkové lžíce rumu
- 2 vejce
- Špetku skořice
- 0,5 l piva
Do hrnce nalijeme pivo, přidáme cukr a skořici a necháme 10 minut vařit. Mezitím si v misce smícháme žloutky s trochou studeného piva, přidáme rum a za stálého míchání přiléváme do vařícího piva. Pivní punč nalijeme do sklenic a podáváme.
Pivní rohlíky
Pivo v rohlících vůbec neucítíte, ale skvěle si rozumí s kvasnicemi a dodá tak těstu skvělou texturu. Po upečení budou mít rohlíky křupavou kůrku podobnou preclíku. Vaše návštěva si na takové delikatese skvěle pochutná.
K jejich přípravě budete potřebovat:
- 3,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek piva
- 1 kostka droždí
- 1 žloutek
- 1 bílek
- 50 ml oleje
- Celý kmín nebo sezamová semínka
- Špetka soli
Do vlažného piva rozdrobíme droždí a necháme odstát. Mezitím si do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, olej, žloutek a nakonec kvásek z piva. Vše pořádně propracujeme. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny kynout. Z hotového těsta vytvarujeme rohlíky, které pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Brusinkové pracny s pivem
Vánoční cukroví z piva je perfektní způsobem, jak vnést do nestárnoucí klasiky nový chuťový rozměr. Děláte každý rok pracny? Vyzkoušejte jejich pivní verzi s brusinkami.
Budete potřebovat:
- 150 ml tmavého piva
- 125 g sušených brusinek
- 250 g polohrubé mouky
- Sáček vanilkového cukru a 50 g třtinového cukru
- 2 žloutky
- 65 g másla
- 100 g vlašských ořechů
- Špetka soli a mletého badyánu
- Lžíce citronové kůry
- 1/3 lžičky prášku do pečiva, hřebíčku a mletého zázvoru
- 1/2 lžičky skořice
Do hrnce nalijeme pivo, přidáme hnědý cukr, brusinky a vaříme asi 10 minut. Poté směs odstavíme a necháme vychladnout. Máslo utřeme v míse se žloutky a vanilkovým cukrem, přidáme mouku promíchanou s kypřicím práškem, citronovou kůrou a kořením a nakonec i brusinky s pivem. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, po troškách přiléváme postupně zbytek piva a podle typu mouky nemusíme použít všechno, aby těsto nebylo příliš řídké.
Jak pivo ozdobit?
Pokud přemýšlíte nad vhodným dárkem pro milovníky piva, můžete být kreativní a vytvořit vlastní vánoční balení piva. Zkuste připevnit na lahve piva stuhy, malé ozdoby nebo personalizované štítky s vánočními motivy.