Jak na správnou údržbu výčepu a mytí pivního skla

Správně udržovaným výčepem dosáhnete bohaté a plné chuti piva. Pokud nebudete výčepnímu zařízení dopřávat pravidelnou péči, tak se v potrubí začnou tvořit bakterie, které výrazně ovlivní chuť zlatavého moku. Pivní pěna má po načepování připomínat sněhobílou přikrývku. Pokud bude zbarvená do hnědé a mít zvláštní konzistenci, neotálejte a celý výčep podrobte důkladnému čištění.

Jak na správné čištění?

Pravidelný proplach pitnou vodou byste měli provádět po každém použití zařízení. Po vyčepování celého sudu přichází na řadu větší čištění. To proveďte buď vodou pomocí sanitačního adaptéru, nebo využijte chemické sanitační sady.

  • Sanitace vodou se sanitačním adaptérem

Sanitační adaptér připojíte k pitné vodě pomocí kompatibilní hadice a přípojky. Po vytočení sudu narazíte naražeč do sanitačního adaptéru a otevřete páku výčepu. Nyní vyčkejte do té doby, než z výčepu bude vytékat čistá voda. Pak vypněte přívod vody a vše odpojte. Poté zbytkovou vodu vyfoukněte z chladicího zařízení. Tímto krokem předejdete tomu, že by se zde voda zkazila. Ve finále s pootevřeným kohoutkem nechte výčep vyschnout. 

  • Sanitace pomocí chemie 

Pro správné chemické čištění si připravte sanitační barel, sanitační kapalinu, dva kartáče, klíč na výčepní kohout a sanitační kuličky. Do barelu si namíchejte dle návodu sanitační roztok a do nápojové hadice vložte sanitační kuličky. Celou soustavu zapojte, natlakujte a propláchněte. Aby byl roztok účinný, nechte ho v zařízení působit tak dlouho, aby se rozpustily všechny usazeniny. Doba působení se pohybuje od 5 do 15 minut a je závislá na velikosti chlazení a délce vedení.  Celý proces zakončete průplachem pitnou vodou, který je připojený na vodovodní řád. Výčepní kohout a narážeč vyčistěte kartáčem
 

Udržujte čistý výčep i půllitry 

Jedině pomocí udržovaného výčepu a čistého skla dosáhnete plné chuti tekutého zlata. Správné mytí půllitru se provádí v mechanické myčce složené ze dvou částí. V první části se odstraní nečistoty pomocí kartáče, do kterého proudí studená voda. V druhé části se sklenice vloží na trn, kde se provede oplach taktéž se studenou vodou. 

Cesta k dokonalé sklenici:

  1. Sklenici na ostřiku nejprve očistěte od posledních kapek piva, aby nedošlo ke znečištění kartáčů.
  2. Následně ji vložte do kartáčové části, kde je i mycí prostředek.
  3. Sklenici opláchněte na ostřiku, aby získala tu správnou teplotu a zbavila se mycího prostředku.
  4. Čistou sklenici umístěte dnem vzhůru na odkapní misku. 
  5. Můžete čepovat!

Mytí sklenic v zásadě provádějte studenou vodou a v žádném případě nepoužívejte běžné mycí prostředky. Pivní sklo se čistí speciálními prostředky, které nikterak neohrozí chuť a konzistenci lahodného piva.

Na tomto webu si načepujete cookies dle vaší chuti

Na tomto webu pro vás chceme čepovat ta nejlepší řešení ze světa výčepních zařízení, průmyslových chlazení, klimatizací a tepelných čerpadel. A k tomu využíváme soubory cookies. Ty nám pomáhají v tom, abychom z naší nabídky nic nevypustili a nic nám tu nezamrzlo. Aby byl náš web stále svěží a probublávalo na něm jenom to, co vás skutečně zajímá, je třeba povolit volitelné cookies. Kliknutím na tlačítko si je můžete pohodlně natočit. Pustit se do čepování.

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Pustit se do čepování.