Kariéra v oblasti výroby chladicích zařízení už na vás čeká! Rozvíjejte své dovednosti v moderní a prosperující společnosti s dlouholetou tradicí.
Nebojte se chlazení a podívejte se na přehled volných pozic zde.
Jak na správnou údržbu výčepu a mytí pivního skla
Jak na správné čištění?
Pravidelný proplach pitnou vodou byste měli provádět po každém použití zařízení. Po vyčepování celého sudu přichází na řadu větší čištění. To proveďte buď vodou pomocí sanitačního adaptéru, nebo využijte chemické sanitační sady.
-
Sanitace vodou se sanitačním adaptérem
Pro čištění výčepního zařízení připojíte sanitační adaptér k pitné vodě pomocí kompatibilní hadice a přípojky. Po vytočení sudu narazíte naražeč do sanitačního adaptéru a otevřete páku výčepu. Nyní vyčkejte do té doby, než z výčepu bude vytékat čistá voda. Pak vypněte přívod vody a vše odpojte. Poté zbytkovou vodu vyfoukněte z chladicího zařízení. Tímto krokem předejdete tomu, že by se zde voda zkazila. Ve finále s pootevřeným kohoutkem nechte výčep vyschnout.
-
Sanitace pomocí chemie
Pro správné chemické čištění si připravte sanitační barel, sanitační kapalinu, dva kartáče, klíč na výčepní kohout a sanitační kuličky. Do barelu si namíchejte dle návodu sanitační roztok a do nápojové hadice vložte sanitační kuličky. Celou soustavu zapojte, natlakujte a propláchněte. Aby byl roztok účinný, nechte ho v zařízení působit tak dlouho, aby se rozpustily všechny usazeniny. Doba působení se pohybuje od 5 do 15 minut a je závislá na velikosti chlazení a délce vedení. Celý proces zakončete průplachem pitnou vodou, který je připojený na vodovodní řád. Výčepní kohout a narážeč vyčistěte kartáčem.
Udržujte čistý výčep i půllitry
Jedině pomocí udržovaného výčepu a čistého skla dosáhnete plné chuti tekutého zlata. Správné mytí půllitru se provádí v mechanické myčce složené ze dvou částí. V první části se odstraní nečistoty pomocí kartáče, do kterého proudí studená voda. V druhé části se sklenice vloží na trn, kde se provede oplach taktéž se studenou vodou.
Cesta k dokonalé sklenici:
- Sklenici na ostřiku nejprve očistěte od posledních kapek piva, aby nedošlo ke znečištění kartáčů.
- Následně ji vložte do kartáčové části, kde je i mycí prostředek.
- Sklenici opláchněte na ostřiku, aby získala tu správnou teplotu a zbavila se mycího prostředku.
- Čistou sklenici umístěte dnem vzhůru na odkapní misku.
- Můžete čepovat!
Mytí sklenic v zásadě provádějte studenou vodou a v žádném případě nepoužívejte běžné mycí prostředky. Pivní sklo se čistí speciálními prostředky, které nikterak neohrozí chuť a konzistenci lahodného piva.