Dopřejte si o Velikonocích zelené pivo

Tento unikátní nápoj se u nás stává oblíbeným zejména během Velikonoc a Zeleného čtvrtku a jeho popularita neustále stoupá. Jaký příběh se skrývá za tímto pivem a co činí jeho chuť tak jedinečnou? Zkusíte letos i vy tuto zajímavou pivní novinku?

Pokud jste milovníkem originálních zážitků, pak byste si rozhodně neměli nechat ujít ochutnávku zeleného pivo. Tento speciální nápoj se u nás objevuje především během období Velikonoc a Zeleného čtvrtku a jeho popularita stále roste. Jaký je příběh tohoto piva a čím je charakteristická jeho lahodná chuť?

Zelené pivo

Původ zelené tradice

Tato tradiční irská specialita se v průběhu let rozšířila po celém světě. Zelené pivo, symbol irského svátku svatého Patrika, není jen obyčejným nápojem. Představuje oslavu příchodu jara a nového začátku. Barva má svůj původ v irských loukách a vlajce, ale toto pivo se kromě unikátního vzhledu liší hlavně chutí a způsobem přípravy.


Jak se zelené pivo připravuje?

Základem nápoje je – stejně jako u klasického piva – voda, chmel a slad. Zásadní rozdíl je ve využití speciální technologie kvašení. Zelené pivo se připravuje pomocí spodního kvašení, což znamená, že je kvasná aktivita koncentrována na spodní části kvasnicové nádoby. Proces probíhá při nižší teplotě a trvá delší dobu.

Ingredience pro přípravu piva

Důvodem používání této technologie je historický původ piva. To se totiž dříve vařilo převážně v chladnějších oblastech, a tak bylo třeba docílit kvašení i za nižší teploty. Použitím spodního kvašení se navíc podařilo dosáhnout jemnější chuti a nižšího obsahu alkoholu. Ani dnes se od způsobu přípravy neupustilo, jelikož se díky zvláštním vlastnostem zelené pivo stalo oblíbeným nápojem. A to i mezi těmi, kteří běžně pivo nepreferují. Ale kdy se vlastně zelené pivo dostává ke svému nezaměnitelnému zbarvení?

Zelené pivo

Proč je pivo zelené?

Ve chvíli varu se do piva přidává speciální výluh ze zelených bylinek, který dává pivu jeho charakteristickou zelenou barvu. Každý pivovar má svůj tajný recept na to, jak připravit tento unikátní nápoj. Obvykle se však používají pouze přírodní bylinky, konkrétně jde o kopřivu dvoudomou či mátu peprnou, případně o mix mařinkymeduňky.


Kam vyrazit na vychlazený půllitřík?

Jednou z nejpopulárnějších možností je návštěva irské hospody, kde si můžete užít atmosféru, hudbu a tradice spjaté s tímto irským svátkem. Pokud však vlastníte domácí výčep, můžete si zakoupit celý soudek a užít si výjimečnost velikonočního piva z pohodlí domova. Vyzkoušíte letos i vy tuto zajímavou pivní novinku?

Na tomto webu si načepujete cookies dle vaší chuti

Na tomto webu pro vás chceme čepovat ta nejlepší řešení ze světa výčepních zařízení, průmyslových chlazení, klimatizací a tepelných čerpadel. A k tomu využíváme soubory cookies. Ty nám pomáhají v tom, abychom z naší nabídky nic nevypustili a nic nám tu nezamrzlo. Aby byl náš web stále svěží a probublávalo na něm jenom to, co vás skutečně zajímá, je třeba povolit volitelné cookies. Kliknutím na tlačítko si je můžete pohodlně natočit. Pustit se do čepování.

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Pustit se do čepování.