Upravit stránku

Kdo uvařil první pivo? Pojďte na procházku proti proudu zlatavého moku

Pivo a Česká republika k sobě patří jako den a noc. Za půllitrem zlatavého moku se skrývá tisíciletá historie. Objevte ji v našem článku!

První vyrobené pivo na světě

Položili jste si někdy otázku, kde jsou počátky piva? Abychom se dostali na úplný začátek, musíme se v čase vrátit do úrodné oblasti Mezopotámie, kde Sumérové vyprodukovali první pivo. Objev zřejmě učinili náhodně, když do nádob, ve kterých se skladovalo obilí, napršela voda. Když na tyto nádoby zasvítilo slunce, celý obsah začal kvasit a vznikl první kvašený nápoj podobný pivu. 

Co mají společného pyramidy a pivo? 

Další významná část vývoje proběhla v Egyptě, kde se vaření piva odehrávalo současně s výrobou chleba. Slad se uchovával v bochnících, ze kterých mohlo být vyrobeno pivo či chléb. Zlatavý mok se stal oblíbenou součástí každodenního života každého Egypťana – ať se jednalo o dělníka či samotného faraona.

Historie piva

Tradice v českých zemích 

První doložená písemná zmínka o pivu pochází z kláštera v Břevnově. Mniši se věnovali vaření piva tak horečně, až jim toto privilegium biskup Vojtěch odepřel. Největší rozkvět nastává ve 12. století, kdy pivo mohl vařit kdokoli. Bylo totiž základem různých pokrmů a jídelníčků těch nejprostších lidí.

Výsady vaření piva

Král Václav II. uzákonil právo várečné, dle kterého mohli vařit pivo pouze měšťané, kteří bydleli v domech uvnitř městských hradeb královského města. Stejné ambice měla i šlechta, a tak zakládala sladovny a pivovary, přičemž z toho vzešly spory s královskými městy. 

Historie piva

Spory se zmírnily se Svatováclavskou smlouvou. Šlechta směla dále vařit zlatavý mok, ale královská města tak přišla o výhradní privilegium tvorby tekutého zlata.

Zlatý věk českého pivovarnictví 

Vhodné podmínky pro pěstování surovin, samotná tradice i vzkvétající průmysl zapříčinily rozvoj českého pivovarnictví, který započal v polovině 19. století. Zakládají se první pivovarské školy a přichází inovace ve výrobě. Pivo se začíná vyrábět spodním kvašením, používají se chlazené spilky, lednice na led i první stáčecí linky.

Víra a vytrvalost

Slibný vývoj přibrzdila první světová válka a během druhé světové války zaniklo kolem 121 pivovarů. Zničily se i chmelnice i plochy oseté ječmenem. 

Po světových válkách nastalo znárodnění dosud fungujících pivovarů a vznikl celostátní podnik Československé pivovary n.p.

Historie piva
Během reálného socialismu se pití piva stalo národním sportem, jelikož jeho cena byla velmi přívětivá. Po pádu režimu tato dlouholetá tradice přežila a po modernizaci pivovarů sládci začali vařit piva s novou recepturou, které známe dodnes.

Trojí výjimečnost českého piva

Jedinečnost českého piva poznáte na první pohled. Oproti zahraničním pivům má tmavší jantarovou barvu a bohatou pěnovou čepici. Nadále při prvním přivonění zachytíte příjemné aroma sladu a při prvním ochutnání ucítíte plnou chuť sladu a chmelu. České pivo je výsadou, na které můžeme být právoplatně pyšní. 

Rozšíření piva do českých domácností 

Máte chuť na jedno čepované? Dopřejte si ho v pohodlí své pergoly či obýváku. Pomocí domácích výčepů budete za hvězdu na každé párty. Kouzlo domácího výčepu tkví v jeho jednoduchosti. Vyberete si pivo, které vám chutná a budete ho mít vždy při ruce, když vás přepadne chuť. 

Historie piva

Na tomto webu si načepujete cookies dle vaší chuti

Na tomto webu pro vás chceme čepovat ta nejlepší řešení ze světa výčepních zařízení, průmyslových chlazení, klimatizací a tepelných čerpadel. A k tomu využíváme soubory cookies. Ty nám pomáhají v tom, abychom z naší nabídky nic nevypustili a nic nám tu nezamrzlo. Aby byl náš web stále svěží a probublávalo na něm jenom to, co vás skutečně zajímá, je třeba povolit volitelné cookies. Kliknutím na tlačítko si je můžete pohodlně natočit. Pustit se do čepování.

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Pustit se do čepování.