Alchymistické umění výroby piva
Zamysleli jste se někdy nad tím, co všechno bylo zapotřebí udělat, aby se vychlazené pivo dostalo až k vám? Vše začíná u sladu. Ten se rozemele a smíchá s teplou vodou. Do nově vzniklého roztoku se přidá chmel, který mu dodá specifickou chuť a aroma. Následuje fáze chlazení a příprava na fermentaci. K té dochází díky přidaným kvasnicím přeměňujícím cukry na oxid uhličitý a alkohol. Poté musí pivo uzrát. V této části se vytváří jeho specifické chuťové vlastnosti. Stačí ho už jen rozlít do lahví a čepovat nebo rozlévat.
Pivní rozmanitost
Ve světě piva existuje nekonečné množství jeho druhů lišících se barvou, chutí a aromatem. Každý druh má svoji vlastní charakteristiku. Piva jsou světlá i tmavá, hořká i sladká, silná i slabá. Pokud preferujete hořké a aromatické chutě, IPA (India Pale Ale) by mohla být to pravé pro vás. Mile vás překvapiví i častý nádech citrusu, který některé druhy mají. Na své si přijdou také milovníci tmavých a více jedinečných piv. Stout, mající kávovou příchuť, vás určitě překvapí a nadchne. Opomíjet bychom neměli ani stálici českých pivnic. Klasické pšeničné pivo. V následujícím textu najdete populární druhy piv s jejich charakteristickou chutí. Na stránkách solnického pivovaru naleznete dokonce výčet jejich piv spolu s vlastnostmi a chutí.