Upravit stránku

Jak párovat pivo s jídlem? Aneb chuťové buňky jsou náročné

Pivo – oblíbený nápoj, který si vychutnáte i samotný. Co ho ale ještě doplnit o lahodné pokrmy, které dokáží zvýraznit jeho chuť a pozvednout popíjení úplně na jinou úroveň. Připravili jsme pro vás pár tipů, s jakými jídly jednotlivé druhy piv kombinovat, abyste dosáhli skutečného gastronomického zážitku.

pivní párování s jídlem

Kontrast je klíčový pro intenzivní chuť

Správné pochopení toho, jak pivo a jídlo působí na naše chuťové pohárky, je pro správnou kombinaci zásadní. Například, pokud si pochutnáváte na hořkém pivu, intenzivní chuti dosáhnete, pokud jej spojíte s pikantním pokrmem. Naopak sladší piva se kombinují spíše s jemnějšími a sladšími jídly.

pivní párování s jídlem

Co k masu?

Pokud si chcete pochutnat na pořádném steaku, zkuste ho doplnit o pivo s robustní chutí. Například piva typu Amber ale, Stout nebo Porter jsou sama o sobě dost výrazná a dokážou tak skvěle doplnit a překonat intenzitu masa.

Pokud nevíte, co k jemnému kuřecímu masu či k rybám, sáhněte po světlém ležáku. Ten pokrm doplní příjemným hořkým dozvukem.

Znáte ten pocit, kdy se zahradou line vůně grilovaného masa, klobásek a slaniny? V tu chvíli přicházejí na řadu piva typu Porter, Pale ale, Irish red nebo Stout. Ať už si vyberete kterékoliv z nich, nešlápnete vedle. Tato piva jsou jedinečná a dokážou báječně propojit výrazné chutě.

Houby k pivu?

Pokud patříte mezi milovníky hub, máme pro vás dobrou zprávu. I houby patří mezi chuťovky k pivu. Nejlépe k nim sedne kyselá chuť, takže se silně aromatickými kyseláči nešlápnete vedle. Nebojte se připravit si k pivu pořádnou smaženici či obalované houby.

Smažené, tučné a kořeněné pokrmy

I vy si jednou za čas jistě rádi dopřejete pořádnou nálož smaženého, kořeněného jídla. Pozvedněte své gastronomické zážitky o něco výš a doplňte tyto speciality o lahodný pivní nápoj. K výrazným aromatickým jídlům, jako je guláš, pálivá křidélka nebo pizza, se hodí Blonde ale, Pale ale i Amber ale.

Pivo IPA, které je velmi oblíbené, vynikne s hodně výrazným, smaženým jídlem a nejlépe, pokud ho spojíte s pořádným burgerem.

pivní párování s jídlem

Sýry jako dokonalý doplněk

Že se k sýrům má pít pouze červené víno? Zkuste si k němu dát čerstvě načepované pivo a změníte názor. Sýry samy o sobě mají širokou škálu chutí. Jemné sýry spárujte s jemnými pivy, vyzrálé sýry naopak zkuste se světlým ležákem nebo s pivem typu Stout. Těžká ovocná piva můžete zkombinovat s modrými sýry.

Párování jídla s pivem je umění, nebojte se proto experimentovat. S trochou odvahy můžete objevit nové oblíbené kombinace, na které nedáte dopustit.

Na tomto webu si načepujete cookies dle vaší chuti

Na tomto webu pro vás chceme čepovat ta nejlepší řešení ze světa výčepních zařízení, průmyslových chlazení, klimatizací a tepelných čerpadel. A k tomu využíváme soubory cookies. Ty nám pomáhají v tom, abychom z naší nabídky nic nevypustili a nic nám tu nezamrzlo. Aby byl náš web stále svěží a probublávalo na něm jenom to, co vás skutečně zajímá, je třeba povolit volitelné cookies. Kliknutím na tlačítko si je můžete pohodlně natočit. Pustit se do čepování.

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Pustit se do čepování.