Upravit stránku

Jak správně čepovat pivo?

Český zlatý mok je v podstatě národní poklad a v jeho konzumaci lámeme celosvětové rekordy. Bez zručnosti výčepního se však dobrého piva ani v našich krajích nenapijete. Pro výslednou chuť piva je totiž nejdůležitější jeho správné načepování, ale ne každý hostinský toto umění dokonale ovládá. Stylů čepování existuje hned několik a vy si můžete během jedné návštěvy podniku vychutnat čtyři různé chutě i přesto, že je stále naražený jeden a ten samý sud piva.

Pravidla čepování piva 

Ačkoli existují obecné a neměnné zásady, jak správně načepovat pivo, každý pivovar má svá vlastní pravidla, která se lehce liší. Pivo si tak jednoduše čepuje po svém. A proto každé čepované chutná trochu jinak. Obecně však platí, že dobře načepované pivo musí splňovat několik podmínek

Půllitr 

Používají se zcela čisté sklenice nebo půllitry. Sklenice a půllitry by se měly umývat nejlépe v mechanické myčce. Pozor na špinavou vodu a na používání běžných mycích prostředků, které narušují trvanlivost a kvalitu pěny a zanechávají na sklenici tenký film. Správně připravený půllitr je vychlazený na teplotu piva a těsně před čepováním propláchnutý studenou vodou.  

Chlazení 

Před naražením sudu je třeba ho nechat odpočinout a správně vychladit. Pivo nesmí být přechlazené ani teplé. Ani v jednou případě nepůjde správně načepovat, buď bude pěnit moc, nebo málo a nebude mít tu správnou chuť. Správná teplota čerstvě načepovaného piva je 6–8 °C

Nástroje a náčiní

Základem jsou funkční vypláchnuté trubky a správně seřízené a vyčištěné výčepní zařízení. Běžný výplach by měl výčepní provádět každý den a větší sanitaci potom přibližně 2× do měsíce. Sud i výčep je nejlepší umístit do tmavé chladné místnosti nebo do stínu.  

Výška a náklon 

Pivo se ideálně čepuje buď najednou, nebo maximálně nadvakrát. Při vícero krocích pivo oxiduje a ztrácí svou lahodnou chuť. Mělo by být načepováno z co nejmenší možné výšky, tzn. po skle a v úhlu sklonu 45°

Druhy čepování piva 

U českého piva se setkáte s několika základními způsoby, jak pivo do půllitru načepovat. 

  • Na hladinku
  • Nadvakrát
  • Šnyt
  • Mlíko
  • Čochta

Klasika "na hladinku" 

Hladinka je velké pivo s pěnou až po okraj. Tento rychlý, typicky plzeňský, způsob čepování zaručí, že pivo bude mít říz. Nejdříve se pomalu načepuje malé množství pěny a potom se pivo nechá maximálním průtokem stékat po stěně půllitru. Vše na jeden zátah. Výsledkem je bleskově načepované pivo o ideální teplotě a se správným poměrem husté krémové pěny, která je mokrá a plná piva. 

Nadvakrát 

“Nadvakrát” je nejrozšířenější způsob čepování, ne však ten úplně nejlepší. Načepuje se při něm nejdříve vysoká, bohatá pěna a poté na druhý zátah zbytek piva. Bohužel velmi často nezůstává jen u čepování na dvakrát, ale výčepní čepuje na vícekrát. Pivo pak ztrácí na chuti i na teplotě, a to je škoda. Naopak jeho výhodou ale je, že díky menšímu sycení po napití nenadýmá

Šnyt 

Šnyt je v podstatě malé pivo v půllitru. Čepuje se stejně jako na hladinku s tím rozdílem, že výsledek tvoří cca třetinka piva, třetinka pěny a třetinka prázdného půllitru. Pivo čepované na šnyt má větší říz než hladinka a díky velkému množství pěny tak rychle neoxiduje. 

Mlíko 

Mlíko je v podstatě jen třetinková pěna. Při tomto způsobu čepování se takzvaně škrtí kohout. Cílem je pomalu a zlehka naplnit půllitr pěnou až po okraj. Výsledné pivo je krémové a sladší. Doporučuje se vypít ho na jeden zátah.   

Čochtan 

Úplný opak mlíka. Čochtan se čepuje se na jeden zátah a úplně postrádá pěnu. Načepované pivo má nejsilnější říz a je nejsytější. Jeho nevýhodou je, že bez pěny rychle oxiduje. Je osvěžující a perfektní na zahnání žízně. Pokud si ho chcete opravdu vychutnat, doporučuje se pít rychle a na ex. 

Teď, když už víte, jak na to, zbývá jen jediné - načepovat si jedno nebo dvě… Tak na zdraví

Na tomto webu si načepujete cookies dle vaší chuti

Na tomto webu pro vás chceme čepovat ta nejlepší řešení ze světa výčepních zařízení, průmyslových chlazení, klimatizací a tepelných čerpadel. A k tomu využíváme soubory cookies. Ty nám pomáhají v tom, abychom z naší nabídky nic nevypustili a nic nám tu nezamrzlo. Aby byl náš web stále svěží a probublávalo na něm jenom to, co vás skutečně zajímá, je třeba povolit volitelné cookies. Kliknutím na tlačítko si je můžete pohodlně natočit. Pustit se do čepování.

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Pustit se do čepování.